Lammlyftet
Behöver vi öka kvaliteten på det svenska lammköttet? För en del kunder räcker det med att köttet är laddat med svenska mervärden som spårbarhet, god djuromsorg, bedövad slakt etc. Men det finns signaler från andra kunder som önskar jämnare styckningsdetaljer och längre hållbarhet till exempel. För att undersöka nuläget av svenskt lammköttskvalitet och för att utveckla råvaran tog näringen initiativet till projektet Lammlyftet och krokade arm med hela kedjan från producent och slakt till grossist. Tanken är att om alla gör sin del för att höja kvaliteten kan slutresultatet bli ännu bättre!
Glada Fåret har haft förmånen att vara med i ett par delar i projektet. Jag har undersökt nuläget på 12 fårgårdar vad gäller management på gård inför slaktleverans. Jag har även samlat de tre slakterierna Scan, KLS Ugglarps och Gotlands Slagteri för att gemensamt diskutera renhet av lamm/får vid slakt. Just renhet är viktigt för köttets hållbarhet som naturligtvis kräver en hygienisk slakt, men även smaken kan påverkas har man visat i försök.
Nu är standarden för svensk lammköttskvalitet framtagen. Under resterande delen av året utarbetas en digital manual där respektive del i kedjan får verktyg om vad man kan göra för att påverka viktiga köttkvalitetsegenskaper. Arbetet leds av projektledare Helena Stenberg, Sv. Köttföretagen och SLU utför mycket av arbetet. Ett intressant projekt att få vara del av!
- Av adm-titti
- Kategori Nyheter
- mar, 23, 2020
- Inga kommentarer.
Arkiv
- juli 2024
- juni 2024
- oktober 2023
- oktober 2022
- juli 2022
- juni 2022
- maj 2022
- april 2022
- februari 2022
- september 2021
- december 2020
- juni 2020
- mars 2020
- januari 2020
- november 2019
- oktober 2019
- september 2019
- augusti 2019
- juli 2019
- maj 2019
- april 2019
- januari 2019
- oktober 2018
- september 2018
- augusti 2018
- juli 2018
- juni 2018
- april 2018
- mars 2018
- januari 2018
- november 2017
- september 2017
- augusti 2017
- juli 2017
- juni 2017
- maj 2017
- april 2017
- mars 2017
- februari 2017
- december 2016
- oktober 2016
- september 2016
- juli 2016
- juni 2016