Call us  +46 (0)70-589 32 33

titti(a)gladafaret.se

Ullkvalitet före klippning

Under Fårfest i Kil 2020 blev jag inbjuden att prata om hur fårägare kan påverka ullkvaliteten före klippning. Från att varit en till stor del outnyttjad resurs, till att faktiskt få ett värde, har intresset för att få mer användbar ull ökat. Mycket fokus ligger på klippningstillfället och att klippningen sker vid rätt tidpunkt och på rätt sätt. Allt för att få en ren ull utan dubbelklipp och växtmaterial. 

Men jag tycker också det är intressant att lyfta vad man kan göra innan klippning. För ett friskt och välskött får är en förutsättning för att få bra ullkvalitet. Och ullen vi skördar vid klippning är ett resultat av både arv och miljö. 

Ullegenskaper har relativt hög ärftlighet. Det kan alltså gå ganska fort att förbättra ullegenskaper som längd till exempel. Det är alltid generna som sätter ramarna för vad ett djur kan prestera. Sedan behöver miljön vara optimal för att djuret ska kunna prestera den ullkvalitet som den har genetisk potential för. 

Stort tack för er som kom och lyssnade, frågade och visade intresse! Jag kommer sammanfatta föredraget i en artikel i Fårskötsel nr. 3 2020.

I september är jag inbjuden till Föreningen Ryafåret för att i samband med deras årsmöte diskutera ullkvalitet med föreningens medlemmar. Det ser jag fram emot!