Call us  +46 (0)70-589 32 33

titti(a)gladafaret.se

Svensk ull i framtiden

Den 11-12 november 2019 hölls en branschträff under temat Svensk ull för en hållbar framtid. Jag hade förmånen att vara med som en av föredragshållarna under temat Hur avel och miljö påverkar ullkvaliteten. Dagarna bjöd på ett brett kunskapsspektrum i ett rappt tempo. Föredrag blandades med workshopar så att allas inspel kunde tas till vara. Så mycket kunskap fanns med från hela värdekedjan, vilket blir oerhört inspirerande! Många åtgärder identifierades att gå vidare med, bland annat påverkansarbete för att lyfta ullen som en jordbruksprodukt, snarare än som biprodukt. Ett ullklassificeringssystem, logistik att samla i hop ullen från gårdarna, mer storskalig förädling (spinneri/väveri) m.m. Det är verkligen drag efter den svenska ullen och det gäller att förvalta intresset för råvaran.

Själv känner jag att det är dags för en analys av sättet vi avelsvärderar för ullegenskaper i Sverige. Det skulle jag vilja ta vidare!

Mer om dagen i kommande avsnitt av Fårpodden där jag intervjuat Fia Söderberg (Ullförmedlingen, Ullpodden m.m.) om branschträffen och Einar och jag har ett snack om hur man kan förbättra ullkvaliteten i sin besättning. Jag ska även skriva ett referat i tidningen Fårskötsel. Stay tuned!

Alla presentationer hittar du på här.